Türk Kahvesi Pişirmenin İncelikleri

Türk Kahvesi Pişirmenin İncelikleri


Türk kültürü denilince dünyada akla gelen ilk olguların başında son derece ayrı bir damak lezzeti olan Türk kahvesi vardır. Dünyada her ne kadar yeni nesil kahveler çıksa da bu kahvenin yeri bir başkadır. Dahası başka hiçbir ülkede de hem pişirilme, hem sunulma tekniği ile böylesi bir lezzet yoktur. Öyle ki dünden bugüne başta bayramlar olmak üzere, tüm özel günlerde Türk kahvesi içmek bizim geleneklerimizin vazgeçilmez bir parçasıdır.

Öyle ki eski dönemlerde kız bakmaya gidenler gelin adayına kahve yaptırarak nasıl pişirdiğine bakıyorlarmış. Bunun temel nedeni ise Türk kahvesi pişirmenin çok ciddi incelikleri olduğudur. En başta şunu net bir biçimde ifade etmek gerekir ki Türk kahvesi pişirmek hem dikkat hem de sabır ister. İnsanlar pişirdikçe ustalaşır.

Türk Kahvesi Pişirme Adımları

Şimdi adım adım sırası ile Türk kahvesi pişirmenin inceliklerine bakalım.

  • Kaç kişilik pişirilecek ise ona göre sunulacağı fincan ile ölçülerek cezveye soğuk su konur.
  • Kişi başına 2 çay kaşığı kahve suyun içine dökülür.
  • Eğer orta şekerli pişirilecek ise yarım çay kaşığı, şekerli pişirilecek ise 1 çay kaşığı toz şeker konulur. Şekersiz ise o zaman şeker konulmasına gerek yoktur.
  • Bu üç malzeme ateş üzerine konulmadan önce iyice karıştırılır.
  • Ateş üzerine cezve yerleştirilir ve ocağın altı kısık hale getirilir.
  • Arada karıştırılarak ilk kaynama aşamasına gelince üzerinde oluşan köpük fincanlara eşit miktarda yerleştirilir. Bilindiği üzere Türk kahvesi diğer kahvelerin aksine köpüklü olur ve köpüksüz bir Türk kahvesi iyi kahve olarak kabul edilmez.
  • Akabinde kalan kahve tekrar ateş üzerine konulur ve iyice kaynatılır.
  • Kaynaması tamamlanınca ocağın altı söndürülür ve kalan kahve fincanlara yavaş yavaş dökülür.

Burada iyice Türk kahvesini kaynatma ve tüm malzemelerin baştan birbirine karışması işin başlıca olan püf noktalarıdır. Kahve kesinlikle ne kadar uzun süre kaynatılırsa o kadar lezzetli olur.

Bilinmesi Gereken Diğer Hususlar

Türk kahvesi pişirilmesi için günümüzde özel Türk kahvesi yapma makineleri çıksa da aynı lezzeti vermediği açık ve net bir biçimde ortadadır. O yüzden olabildiğince taze kahve alınıp, üstte belirtilen püf noktalarına uyarak pişirilmesi gerekir. Benzer bir durum kullanılan su ve varsa şeker için de geçerlidir. Kaliteli ve lezzetli bir Türk kahvesi için birinci sınıf malzeme kullanılmalıdır.

Yine bilinmesi gereken bir diğer husus kahvenin taze olması ve bilinen güvenilir adreslerden temin edilmesi gerektiğidir. Bu noktada da Hasan Tahsin Bey bizim sizlere önereceğimiz alanında en doğru adreslerin başında gelir. Ayrıca Türk kahvesi sunulan fincanın porselenden yapılmış olması, yanında olan su verilen bardağın özel bardak olması da önem arz eder. Ayrıca Türk kahvesi her cezvede pişirilmez. Kaliteli ve kalaylı bir bakır cezvede pişirilmesi gerekir. Kumda, kömür ateşinde ya da odun ateşinde pişirilmesi her zaman için en doğru olan olgulardır. Kaç kişilik pişirilecek ise ona uygun ebatta olan cezve seçilmesi de işin diğer püf noktalarıdır.



İlgini Çekebilecek İçerikler