Kahve dünyanın her yerinde en çok içilen içeceklerin başında gelir. Dahası teknolojide gelinen nokta itibarı ile çok değişik pişirme araçları ile yapılan kahveler de bulunuyor. Lakin ne tür kahve olursa olsun Türk kahvesinin modası geçmiyor. Ülkemizde gerek klasik Türk kahvesi gerek ise benzer yöntem ile pişirilen menengiç kahvesi gibi içecekler yer alıyor. Peki Türk Kahvesi homojen mi heterojen mi?
Burada kimi zaman insanların karşısına farklı sorular çıkıyor. Çünkü insan doğası gereği merak eden bir varlıktır. İnsan düşünür ve sorgular. Bu noktada en çok merak edilen olgulardan bir tanesi de acaba Türk kahvesi homojen mi heterojen mi? Biçimindedir. Şimdi dilerseniz adım adım bu sorunun yanıtını verelim.
Homojen Ne Demektir?
Türk kahvesi homojen mi heterojen mi sorusunun yanıtını vermeden önce kavramlara tek tek bakmak gerekir. İlk adım olarak homojen nedir sorusunun cevabı tam anlamı ile saf bileşenleri olan düzenli yapıya sahip olan, her noktada aynı fiziksel özellikleri gösteren malzemelerdir.
Bu kavram kimi zaman topluluklar için de kullanılır. Son derece geniş bir kullanım alanı vardır. Örneğin 100 kişilik bir yerleşim yerinde yıllardır aynı insanlar yaşıyor, dışarıdan göç almıyor ise bu yapı son derece homojendir. Benzer bir durum elektrik olgusu içinde de insanların sıklıkla karşısına çıkar.
Heterojen Ne Demektir?
Üstte homojen olgusuna değindikten sonra şimdi de heterojen nedir sorusunun yanıtı şöyle ifade edilebilir: Her tarafında aynı özellikler barındırmayan ve içinde olan taneciklerin gözle görülebilir olduğu karışımlardır. Heterojen tarzdaki karışımlar kendi aralarında süspansiyon, aerosol, emülsiyon ve de koloit gibi alt gruplara ayrılır.
Her bir heterojen maddenin buna göre özellikleri vardır. Her heterojen madde aynı olacak diye bir kural yoktur. Heterojen kavramı da geniş kapsamlıdır. Örneğin İstanbul son derece kozmopolit bir toplumdur ve doğal olarak da heterojen bir yapısı vardır.
Türk Kahvesi Hangisi?
Üstte verilen tüm bu bilgilerden sonra şimdi artık Türk kahvesi homojen mi heterojen mi sorusunun yanıtını net bir biçimde vermek gerekir ise Türk kahvesi verilen bilgilerden de anlaşılacağı gibi heterojendir. Bunun nedeni ise Türk kahvesinin yapımı itibarı ile 3 temel bileşeni olmasıdır. Bunlar kahve, su ve az ya da çok şeker. Kahve piştikten sonra doğal olarak farklı maddelerden oluştuğu için homojen yapısını kaybeder.
Dahası sadece su ve kahveden yapılsa bile karışım tamamen heterojendir. İçilen kahvenin kalan telvesi tam anlamı ile heterojen bir yapıya sahiptir. Emülsiyon olarak tanımlanabilir. Dolayısı ile de yanıt net bir biçimde bellidir. Ayrıca Türk kahvesinin üst kısmında bulunan karışım ile alt kısımda bulunan karışım farklılıklar gösterir.
Son olarak bu konuda şunu da ifade etmek gerekir. Son yıllarda firmamızın ürünlerinde de olduğu gibi damla sakızlı, güllü, çikolatalı, fındıklı gibi yeni nesil farklı aromaları olan Türk kahveleri vardır. Bunlar da elbette heterojen olan içeceklerdir.